CHLEB I MIÓD Pasieka Brzezińskich
1.2.2025 18:12
Powiat Ząbkowicki
Pyszny i zdrowy chleb na naturalnym zakwasie
Bochenek pszenno-żytni na zakwasie
Jak powstaje nasz chleb?
- Nasze chleby wypiekane są na naturalnym zakwasie, który codziennie dokarmiamy.
- Zakwas to połączenie mąki i wody. Rozwijają się w nim dzikie drożdże oraz bakterie kwasu mlekowego. Takie same bakterie, jak te które występują w żywności uznane za probiotyczne. I to właśnie one są odpowiedzialne za to, że chleb pieczony na zakwasie jest doskonały dla naszego organizmu.
- Do wypieku chlebów używamy mąki z polskiego młyna.
- Dokładamy całą naszą pasję, żeby chleby były najlepszej jakości.
- O naszym chlebie można powiedzieć, że jest tradycyjny, prawdziwy i wartościowy.
Jak jedzenie chleba na naturalnym zakwasie wpływa na nasz organizm?
- Naturalny kwas mlekowy zawarty w pieczywie ma szczególnie ważną rolę w regulowaniu układu pokarmowego, regulując jego pH
- Chleb na zakwasie zawiera mniej węglowodanów
- Ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową
- Zawiera dwa rodzaje substancji sprzyjającym trawieniu: błonnik i probiotyki
- Doskonale chroni komórki przed toksycznym działaniem wolnych rodników i stymuluje prawidłowe działanie tarczycy
- Bakterie kwasu mlekowego w przewodzie pokarmowym hamują rozwój bakterii chorobotwórczych
- Długotrwała fermentacja mlekowa rozkłada kwas fitynowy występujący w zbożach, uniemożliwiający przyswajanie cennych mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, miedź, kobalt, mangan, tylko chleb na klasycznym pięciofazowym zakwasie zawiera komplet mikroelementów
0
0
0
0
0
Zaloguj się lub zarejestruj aby móc komentować