Klikając "Akceptuję", wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookie na Twoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.
Zgłoś
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Oczekujące na publikację na Doba.pl
Brak postów w kolejce.
Piotr Wąsiński
Twój opiekun konta
+48 604 789 601regionalnie@doba.pl

Gospodarstwo Rolne Gwiazdowscy

Gospodarstwo Rolne Gwiazdowscy to doskonałe miejsce dla miłośników świeżych owoców i przetworów, którzy cenią sobie lokalne produkty i wsparcie dla rodzinnych przedsiębiorstw.
0
0
0
0
Moja strona
Lokalizacja
57-210 Henryków ul. Spokojna 5
Telefon
+48503176073
Zdjęcia (0)
Film
Twój post został opublikowany!
Strona odświeży się automatycznie w ciągu 10 sekund.
Oops! Coś poszło nie tak.
Szybkie szkolenie, jak korzystać z konta producenta.
Jeżeli kiedyś będziesz potrzebował pomocy, po prawej znajdziesz swojego opiekuna.
W niektórych miejscach znajdziesz takie ikonki:
Objaśnią one Tobie możliwości tworzenia treści.
Dalej ->
Tutaj napisz treść swojego wpisu
Dalej ->
Dodaj do 25 zdjęć lub film z Youtube lub Vimeo
Dalej ->
Tutaj znajdziesz więcej opcji dotyczących publikacji
Dalej ->
Opublikuj  swój pierwszy post!
Dalej ->
Możesz dodać artykuł, wydarzenie, produkty lub kupon. Jeżeli chcesz kontynuować wprowadzenie wybierz jedną opcję.
Wszystko wiem!
Dodaj Artykuł
Zdjęcia (0)
Film
Twój artykuł został opublikowany!
Strona odświeży się automatycznie w ciągu 10 sekund.
Ups! Coś poszło nie tak podczas przesyłania formularza.
Button Text
Edytuj Artykuł

Wiosna to czas, gdy natura obdarza nas nie tylko pięknymi widokami, ale również niezwykłymi roślinami, z których można przygotować przepyszne, prozdrowotne przetwory. Wśród wiosennych kwiatów, w szczególności wyróżniają się kwiaty czarnego bzu i z kwiaty lilaka (potocznie nazywanego bzem, choć to inny gatunek niż czarny bez), z których powstają aromatyczne syropy.


Syrop z kwiatów czarnego bzu – klasyka zdrowia


Czarny bez (Sambucus nigra) to roślina ceniona w medycynie ludowej od wieków. Kwiaty zbiera się w maju i czerwcu, kiedy są w pełni kwitnienia (wtedy mają najwięcej pyłku, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Mają intensywny, miodowy aromat i jasnożółty kolor.


Właściwości zdrowotne:

  • działanie napotne i przeciwgorączkowe – stosowany przy przeziębieniach i grypie,
  • wzmacnia odporność – bogaty w flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne,
  • ma lekkie działanie moczopędne i przeciwzapalne,
  • pomaga łagodzić kaszel i ból gardła.


Zastosowanie:


Syrop z kwiatów czarnego bzu można spożywać jako:

  • dodatek do herbaty w sezonie jesienno-zimowym,
  • naturalny syrop na kaszel,
  • składnik lemoniad i koktajli w upalne dni,
  • słodzik do deserów czy naleśników.


Syrop z kwiatów lilaka – zapach wspomnień i delikatny smak


Lilak pospolity (Syringa vulgaris), potocznie nazywany bzem, chociaż jest to inny gatunek rośliny, to ozdobny krzew ogrodowy o przepięknie pachnących kwiatach w odcieniach fioletu, bieli lub różu. Kwiaty lilaka są jadalne, choć mniej znane kulinarnie niż kwiaty czarnego bzu.


Właściwości zdrowotne:

  • ma działanie uspokajające i lekko rozkurczowe,
  • zawiera antyoksydanty i śladowe ilości olejków eterycznych,
  • może wspierać trawienie i łagodzić stres.
  • pomaga zredukować bóle głowy.


Nie jest tak silnie leczniczy jak czarny bez, ale nie jest całkowicie pozbawiony właściwości prozdrowotnych.


Zastosowanie:


Syrop z lilaka najlepiej sprawdza się jako:

  • aromatyczny dodatek do lemoniady i wody gazowanej,
  • składnik deserów, lodów i galaretek,
  • baza do domowych nalewek lub likierów,
  • słodzik o kwiatowym aromacie do herbaty ziołowej.


Zarówno syrop z kwiatów czarnego bzu, jak i z lilaka to świetne sposoby na zatrzymanie wiosny w butelce. Pierwszy z nich ma bogate właściwości prozdrowotne i doskonale sprawdza się w sezonie przeziębień, drugi zaś kusi subtelnym smakiem i zapachem, wnosząc elegancki akcent do deserów i napojów. Warto spróbować obu, zwłaszcza, że są dostępne do kupienia w naszym gospodarstwie (mamy również syrop z kwiatów róży, a w lipcu będzie dostępny syrop lawendowy). Zapraszamy do kontaktu.

Zdjęcia (0)
Film
Twój artykuł został opublikowany!
Strona odświeży się automatycznie w ciągu 10 sekund.
Ups! Coś poszło nie tak podczas przesyłania formularza.
Ogrody Ziołowe
Artykuły
6/7/2025 13:02
Edytuj Artykuł

Jesteśmy rodzinnym gospodarstwem rolnym z Henrykowa na Dolnym Śląsku. Nasze pola uprawne znajdują się w pobliskich Wilamowicach. Mamy ponad 25-letnie doświadczenie w uprawie owoców miękkich, którymi zajmuje się już drugie pokolenie.


Z początku nasze gospodarstwo specjalizowało się w tradycyjnych uprawach, takich jak pszenica, kukurydza czy ziemniaki a w przydomowym ogródku babcia miała parę krzaczków truskawek. Owoce, które tam rosły, tak bardzo posmakowały tacie, że postanowił posadzić parę roślin więcej… i trochę przesadził z ich ilością. Wkrótce, z małego ogródka, powstała cała plantacja a nasza rodzina zaczęła produkować truskawki, które zdobyły popularność na lokalnym rynku. W miarę jak gospodarstwo się rozwijało posadziliśmy również maliny, porzeczki i borówki, ale to właśnie truskawki stały się naszą specjalnością.


W pewnym momencie, po podróży do Chorwacji, zakochani w tamtejszych polach lawendowych, zaczęliśmy zastanawiać się czy jest możliwe, żeby u nas też rosła lawenda. Okazało się, że są odmiany, które doskonale radzą sobie w naszym klimacie, chociaż wymagają specjalnych warunków do uprawy. I tak zakiełkował w nas pomysł, żeby stworzyć swój własny lawendowy ogródek, który miał cieszyć nasze oczy i serca swoim wyglądem. Jednak okazało się, że działanie z rozmachem jest u nas dziedziczne i zamiast kilkunastu krzewów, kupiliśmy prawie 3 tys. sadzonek.


Truskawki i lawenda – ich smak i zapach, są dla nas kwintesencją lata, którą chcieliśmy zachować na dłużej, dlatego narodził się pomysł, żeby zacząć wytwarzać gotowe produkty z naszych upraw, których smakiem będzie można delektować się przez cały rok. Z naszych owoców powstają dżemy i soki, a lawendę wykorzystujemy do produkcji olejków eterycznych, hydrolatów, herbat i syropów. Wszystko robimy sami, bez dodatków sztucznych barwników i konserwantów. Idealnym połączeniem dwóch roślin, które kochamy najbardziej jest nasz dżem truskawkowo-lawendowy. Jego unikalny smak podbił serca naszych klientów.


Gospodarstwo to nie tylko nasza praca, ale także sposób na życie i przekazywanie wartości, które pielęgnowaliśmy przez pokolenia: miłości do ziemi, szacunku do natury, ciężkiej pracy i dbałości o jakość tego, co produkujemy.


Zdjęcia (0)
Film
Twój artykuł został opublikowany!
Strona odświeży się automatycznie w ciągu 10 sekund.
Ups! Coś poszło nie tak podczas przesyłania formularza.
Owoce i Warzywa
Artykuły
4/10/2025 13:45

nie udostępnia aktualnie żadnych kuponów

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.