
Zapach lawendy i smak truskawek - parę słów o naszym gospodarstwie
Jesteśmy rodzinnym gospodarstwem rolnym z Henrykowa na Dolnym Śląsku. Nasze pola uprawne znajdują się w pobliskich Wilamowicach. Mamy ponad 25-letnie doświadczenie w uprawie owoców miękkich, którymi zajmuje się już drugie pokolenie.
Z początku nasze gospodarstwo specjalizowało się w tradycyjnych uprawach, takich jak pszenica, kukurydza czy ziemniaki a w przydomowym ogródku babcia miała parę krzaczków truskawek. Owoce, które tam rosły, tak bardzo posmakowały tacie, że postanowił posadzić parę roślin więcej… i trochę przesadził z ich ilością. Wkrótce, z małego ogródka, powstała cała plantacja a nasza rodzina zaczęła produkować truskawki, które zdobyły popularność na lokalnym rynku. W miarę jak gospodarstwo się rozwijało posadziliśmy również maliny, porzeczki i borówki, ale to właśnie truskawki stały się naszą specjalnością.
W pewnym momencie, po podróży do Chorwacji, zakochani w tamtejszych polach lawendowych, zaczęliśmy zastanawiać się czy jest możliwe, żeby u nas też rosła lawenda. Okazało się, że są odmiany, które doskonale radzą sobie w naszym klimacie, chociaż wymagają specjalnych warunków do uprawy. I tak zakiełkował w nas pomysł, żeby stworzyć swój własny lawendowy ogródek, który miał cieszyć nasze oczy i serca swoim wyglądem. Jednak okazało się, że działanie z rozmachem jest u nas dziedziczne i zamiast kilkunastu krzewów, kupiliśmy prawie 3 tys. sadzonek.
Truskawki i lawenda – ich smak i zapach, są dla nas kwintesencją lata, którą chcieliśmy zachować na dłużej, dlatego narodził się pomysł, żeby zacząć wytwarzać gotowe produkty z naszych upraw, których smakiem będzie można delektować się przez cały rok. Z naszych owoców powstają dżemy i soki, a lawendę wykorzystujemy do produkcji olejków eterycznych, hydrolatów, herbat i syropów. Wszystko robimy sami, bez dodatków sztucznych barwników i konserwantów. Idealnym połączeniem dwóch roślin, które kochamy najbardziej jest nasz dżem truskawkowo-lawendowy. Jego unikalny smak podbił serca naszych klientów.
Gospodarstwo to nie tylko nasza praca, ale także sposób na życie i przekazywanie wartości, które pielęgnowaliśmy przez pokolenia: miłości do ziemi, szacunku do natury, ciężkiej pracy i dbałości o jakość tego, co produkujemy.
Zaloguj się lub zarejestruj aby móc komentować