Klikając "Akceptuję", wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookie na Twoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.
Zgłoś
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Naturalne eliksiry z ogrodu – syrop z kwiatów czarnego bzu i syrop z lilaka

No items found.

Wiosna to czas, gdy natura obdarza nas nie tylko pięknymi widokami, ale również niezwykłymi roślinami, z których można przygotować przepyszne, prozdrowotne przetwory. Wśród wiosennych kwiatów, w szczególności wyróżniają się kwiaty czarnego bzu i z kwiaty lilaka (potocznie nazywanego bzem, choć to inny gatunek niż czarny bez), z których powstają aromatyczne syropy.


Syrop z kwiatów czarnego bzu – klasyka zdrowia


Czarny bez (Sambucus nigra) to roślina ceniona w medycynie ludowej od wieków. Kwiaty zbiera się w maju i czerwcu, kiedy są w pełni kwitnienia (wtedy mają najwięcej pyłku, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Mają intensywny, miodowy aromat i jasnożółty kolor.


Właściwości zdrowotne:

  • działanie napotne i przeciwgorączkowe – stosowany przy przeziębieniach i grypie,
  • wzmacnia odporność – bogaty w flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne,
  • ma lekkie działanie moczopędne i przeciwzapalne,
  • pomaga łagodzić kaszel i ból gardła.


Zastosowanie:


Syrop z kwiatów czarnego bzu można spożywać jako:

  • dodatek do herbaty w sezonie jesienno-zimowym,
  • naturalny syrop na kaszel,
  • składnik lemoniad i koktajli w upalne dni,
  • słodzik do deserów czy naleśników.


Syrop z kwiatów lilaka – zapach wspomnień i delikatny smak


Lilak pospolity (Syringa vulgaris), potocznie nazywany bzem, chociaż jest to inny gatunek rośliny, to ozdobny krzew ogrodowy o przepięknie pachnących kwiatach w odcieniach fioletu, bieli lub różu. Kwiaty lilaka są jadalne, choć mniej znane kulinarnie niż kwiaty czarnego bzu.


Właściwości zdrowotne:

  • ma działanie uspokajające i lekko rozkurczowe,
  • zawiera antyoksydanty i śladowe ilości olejków eterycznych,
  • może wspierać trawienie i łagodzić stres.
  • pomaga zredukować bóle głowy.


Nie jest tak silnie leczniczy jak czarny bez, ale nie jest całkowicie pozbawiony właściwości prozdrowotnych.


Zastosowanie:


Syrop z lilaka najlepiej sprawdza się jako:

  • aromatyczny dodatek do lemoniady i wody gazowanej,
  • składnik deserów, lodów i galaretek,
  • baza do domowych nalewek lub likierów,
  • słodzik o kwiatowym aromacie do herbaty ziołowej.


Zarówno syrop z kwiatów czarnego bzu, jak i z lilaka to świetne sposoby na zatrzymanie wiosny w butelce. Pierwszy z nich ma bogate właściwości prozdrowotne i doskonale sprawdza się w sezonie przeziębień, drugi zaś kusi subtelnym smakiem i zapachem, wnosząc elegancki akcent do deserów i napojów. Warto spróbować obu, zwłaszcza, że są dostępne do kupienia w naszym gospodarstwie (mamy również syrop z kwiatów róży, a w lipcu będzie dostępny syrop lawendowy). Zapraszamy do kontaktu.

0
0
0
0

Zaloguj się lub zarejestruj aby móc komentować

0 komentarzy
Bądź pierwszym, który skomentuje
Loading
Ktoś pisze komentarz
Brak Nazwy
This is the actual comment. It's can be long or short. And must contain only text information.
Edytowany
Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu przez moderatora.
Brak
This is the actual comment. It's can be long or short. And must contain only text information.
Edytowany
Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu przez moderatora.
Pokaż więcej
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Pokaż więcej