Klikając "Akceptuję", wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookie na Twoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.
Zgłoś
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kilka słów o naszym gospodarstwie

No items found.

Gospodarstwo Ekologiczne Ewelina i Grzegorz Chorążyczewscy znajduje się w Doboszowicach, niedaleko Kamieńca Ząbkowickiego i Ziębic. Produkujemy ekologiczne warzywa oraz zboża, pełne wartości odżywczych i wolne od zanieczyszczeń chemicznych . Od 2009 roku posiadamy certyfikat AgroBioTest Pl-EKO-09-07-109, który jest jedynym realnym potwierdzeniem tego, że produkcja odbywa się bez użycia niedozwolonych środków ochrony roślin ,sztucznych nawozów , z dbałością o środowisko naturalnego. W ciągu kilku ostatnich lat zajęliśmy III miejsce w konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne na Dolnym Śląsku , zostaliśmy dwukrotnie wpisani do żółtego przewodnika „Gault&Millau Polska” oraz braliśmy udział w wielu ciekawych projektach.

Nasza produkcja odbywa się na prawie 19 ha, z czego ok. 3 ha to warzywa, reszta zboża i rośliny motylkowe. Wykorzystujemy w większości własny materiał siewny, od stycznia robimy sadzonki, co nam daje pewność że nasze uprawy nie są w żaden sposób modyfikowane, podpędzane chemicznymi środkami , tylko rosną w naturalnym rytmie, hartowane zmiennymi warunkami atmosferycznymi, dzięki czemu idealnie przyjmują się w gruncie. Do nawożenia wykorzystujemy kompost z odpadów własnych gospodarstwa, kiszonkę z pokrzyw oraz obornik , jako środki chwastobójcze- haczki (motyki) ,a jako insektycydy – wywary z czosnku, cebuli, wrotyczu itp.. oraz odpowiedni płodozmian Co roku przyjmujemy wiele kontroli z różnych instytucji, często połączonych z poborem próbek ( glebowych lub roślinnych) i za każdym razem wyniki potwierdzają brak jakichkolwiek zanieczyszczeń, czyli prawdziwą uprawę ekologiczną.

Sezon zaczynamy zazwyczaj w kwietniu od nowalijek : sałata, rzodkiewka, botwinka, szczypiorek, koperek, pietruszka, szpinak, rukola, od czerwca dołącza cukinia, kalarepa, młoda kapusta, jarmuż, potem kolejno ogórki, fasolka szparagowa, dynia, pomidory, warzywa korzeniowe, topinambur. Warzywa można nabyć bezpośrednio w gospodarstwie ( proponujemy wcześniej przedzwonić , gdyż warzywa zbieramy na bieżąco pod zamówienie, wiec potrzebujemy czasu na wykopanie/zerwanie ), dowozimy również gotowe zamówienia do Dzierżoniowa, Świdnicy, Wrocławia, Lubina i Legnicy. 

0
0
0
0

Zaloguj się lub zarejestruj aby móc komentować

0 komentarzy
Bądź pierwszym, który skomentuje
Loading
Ktoś pisze komentarz
Brak Nazwy
This is the actual comment. It's can be long or short. And must contain only text information.
Edytowany
Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu przez moderatora.
Brak
This is the actual comment. It's can be long or short. And must contain only text information.
Edytowany
Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu przez moderatora.
Pokaż więcej
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Pokaż więcej