PASZTECIKI GILOWSKIE
Polecamy pyszne i łatwe w przygotowaniu paszteciki , smaczne na zimno jak i na ciepło. Potrzebne składniki to na ciasto:
3 szkl. mąki,
1 kostka margaryny,
10 dkg drożdży,
4 żółtka,
1 szkl. gęstej śmietany
1 łyżeczka soli,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki cukru.
Składniki na farsz:
1/2 kg białego sera,
7 dużych por,
4 jajka, wegeta, sól i pieprz do smaku i olej do smażenia.
Najpierw przygotowujemy ciasto. Do garnka dodać pokruszone drożdże z 2 łyżkami cukru i wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę ,żółtka, śmietanę, sól, cukier waniliowy i drożdże . wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Zagniecione ciasto wstawić na 1 godz. do zamrażalnika. w tym czasie przygotowujemy farsz. Na oleju smażymy pokrojoną porę z wegetą. Następnie dodajemy pokruszony biały ser z przyprawami. Ciągle mieszając dodajemy jajka i razem wszystko mieszamy. Jak wszystko razem się połączy odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu farszu wyciągamy ciasto z zamrażalnika i wałkujemy ciasto o grubości 0,5 cm . kładziemy farsz i przykrywamy ciastem. przecinamy na jaką długość chcemy. Paszteciki wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika . Pieczemy na złoty kolor. Paszteciki możemy podawać ciepłe do barszczu czerwonego albo na zimno jako przekąska. SMACZNEGO!!!
Zaloguj się lub zarejestruj aby móc komentować